In maart 1974 werd ons koor opgericht door E.H. Aerts en de heren Vital Maesen en Michel Moors. In 2014 vierde Singhet Vro dus haar 40 jarig bestaan. Vital Maesen dirigeerde het koor gedurende 16 jaar, waarna Ward Geraerts het dirigeren een tijd van hem overnam. Nadien werd Louis Van Baelen de nieuwe dirigent. Hij gaf na 4 jaar het dirigeer-stokje door aan . Onze huidige Nederlandse dirigent Marc Kalkhoven, die met heel veel kunde, de nodige discipline en een portie humor het koor leidt. De koorvoorzitters waren achtereenvolgens: Gilbert Willems, Emiel Sohl, Maurice Spreeuwers, Harrie Schreurs, Jaak Creemers en Jacqueline Apers. Huidig voorzitter is Jos Baeten. Hij voert zijn taak nog dagelijks met verve uit.

img_5623jpg_21379109694_o

Wij zijn geen kerkkoor maar verzorgen regelmatig op hoogdagen  het opluisteren van de eucharistievieringen in de St.-Lambertuskerk van Opglabbeek en soms bij  speciale gelegenheden. Het koor organiseert geregeld eigen concerten, neemt deel aan koortreffens in de omgeving of zelfs in het buitenland. Zo kwam er een verbroedering tot stand met koren uit Solingen, Aidlingen (Duitsland) en Niederroßla (Thüringen-Duitsland). Ook een uitvoering van een radiomis en tv-mis mag niet vergeten worden. Een buitenlandse reis bracht ons zelfs tot in de Elzas (Frankrijk). In 2014 vond een koorreis naar Normandië (Frankrijk) plaats omdat ons koor 40 jaar jong was. In Rouen hebben we spontaan in de kathedraal twee liedjes gezongen, weliswaar zonder partituren  maar het applaus van de toeristen in de kathedraal was welgekomen. Jaarlijks organiseren wij, om het werkjaar af te sluiten, een daguitstap, die afgesloten wordt met een gezellig etentje. In Lier hebben we tijdens de kooruitstap in 2013 de misviering verzorgd. In 2015 hebben we Antwerpen bezocht. De historiek van de stad lieten we ons uitleggen door 3 bekwame gidsen. De terrasjes hebben we zelf verkend. Alle evenementen en optredens zijn trouwens terug te vinden op deze website die regelmatig wordt aangevuld.

Op 6 januari 2007 organiseerde Singhet Vro samen met het Sint Ceciliakoor uit Gruitrode een zeer geslaagd benefietconcert ten voordele van “Make a Wish” in het cultureel centrum van Gruitrode. Beide koren traden ook gezamenlijk op. De prettige samenwerking duurt eigenlijk nog voort, want heel wat leden van het Sint Ceciliakoor zijn lid van ons koor geworden. Sinds 2021 zijn ook een aantal leden van Pro Cantare (Opoeteren) ons komen vervoegen omdat hun dirigent ermee stopte.

Het ledenaantal schommelt  rond 30 leden. De sfeer in het koor mag bijzonder goed genoemd worden. Eén van de redenen trouwens waarom het percentage deelnemers aan de repetities als zeer hoog mag beschouwd worden.